Rolluiken, welk nut hebben ze?

Een rolluik is een bewegende afsluiting voor ramen of deuren. Vaak worden rolluiken ingezet tegen het zonlicht dat door ramen of deuren komt, of om inbrekers te weren. Een rolluik is een verbeterde versie van het normale luik. Dit luik sluit ook ramen en deuren af en kan als een soort deur worden gesloten.

De opbouw van het rolluik
Een rolluik is meestal gemaakt van metalen of houten lamellen. Deze lamellen samen vormen een mooi geheel dat soepel te sluiten is. Dit geheel sluit vaak mooi op elkaar aan en zorgt ervoor dat het binnenkomende zonlicht geminimaliseerd wordt. Ook is het voor de inbrekers vaak erg lastig om door heen te komen.

De ontwikkeling
Rolluiken hebben de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van eenvoudige luiken die je handmatig moest sluiten zijn ze veranderd in elektrische rolluiken die je met één druk op de knop kan laten zakken.

Vaak ingezet tegen winkeldieven
Vaak zie je ze na openingsuren van een winkel naar beneden komen. Omdat rolluiken sterk zijn en goed op elkaar aan sluiten is het voor winkeldieven vaak te lastig om hier door heen te komen. Winkels gebruiken hierdoor het rolluik ook alleen tegen dieven na sluiting, overdag worden de rolluiken meestal niet gebruikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.